Flydende miljø vaskeplads

                                                                       Overblik over bådliften

                                                                 Løftetårn med elektrisk talje

                                                        Båden er malet og miljøliften sænker båden
Beskrivelse af miljøbådlift
Det kan være en omfattende indsats, når både skal op af vandet for at få bunden vasket og smurt. Især hvis havnen mangler en bedding, kran eller spuleplads. Normalt bliver bådene trukket op på land via en bedding eller løftet op med en kran. Desuden kræver det meget plads på land, som mange havne ikke har til rådighed. Alle disse tiltag kan man nu undgå med den flydende og miljøvenlig vaskeplads fra Kentek.
Så kom idéen. Hvorfor ikke lave en flydende miljøvaskeplads, der samtidig kan filtrere malingrester og giftige stoffer fra vaskevandet.
Med erfaringen fra produktion af flydebroer er den nye vaskeplads bygget op omkring otte flydepontoner. I midten er der placeret en stor ’bradepande’ på 14,0 m x 5,5 m, som kan sænkes godt to meter ned i vandet, så både med en dybgang på op til 2,20 meter kan sejle ind på platformen. Bådliften kan tage både op til 15 tons og en længde på ca. 15 meter. Båden holdes her med fire spil og fire støtter og platformen kan da hæves op fra vandet.
Med til anlægget hører en container der fungerer som en slags førerbunker med hele styringen. Heri findes en 2000 liter sætningstank, hvor urenheder drænes fra til renovationsbeholder. Fra sætningstanken pumpes vandet via filtre over i forbrugstanken, som forsyner højtryksrenseren.
Hertil kommer et clinometer – en krængningsmåler – der sørger for at miljøbådliften altid ligger vandret. ’Bradepanden’ justeres med det ønskede fald, så vaskevandet løber til opsamler renden med brønd. Herfra pumpes vandet op i containeren, hvor rensningen sker. Betjeningen af løftetaljer foregår med trådløs fjernbetjening.
Den flydende bådlift er velegnet til havne som mangler plads på land, og ikke har en bedding eller en vaskeplads. Den kan ofte helt erstatte et kranløft. Skal båden bare spules og bundsmøres, vil det ofte kunne gøres på en dag. Man kan sagtens forestille sig, at en ekstra vask kan erstatte en smøring af bunden, så vil den miljømæssige gevinst være endnu større.
Miljøbådliften inkl. container koster ca. 1.450.000 kr. excl. moms, men der kan også indgås en leje- eller prøveaftale.

"Betjeningsvejledning"
"Brochure Miljødrift Januar 2022"